INTERNSHIP UK

Read how you can change your life

Πως να Πετύχεις στις Εξετάσεις Σου

Maia Haas

Εξετάσεις, είτε τις αγαπάς είτε τις μισείς είναι δύσκολο να τις αποφύγεις. Όλη η προετοιμασία πριν τη μεγάλη μέρα, ένας αγώνας ενάντια στο ρολόι, καθώς κάθεσαι στο γραφείο σου μπροστά απ’ τη λευκή κόλλα. Ακόμα και η προετοιμασία μπορεί κάποιες φορές να είναι τόσο αγχωτική όσο και η ίδια η εξέταση. Αν είσαι φοιτητής, οι εξετάσεις είναι το σημαντικότερο κομμάτι των σπουδών σου καθώς βασίζονται στην εκτίμηση των γνώσεων σου.

Ως φοιτήτρια, γνωρίζω πολύ καλά πως νιώθεις κατά την προτοιμασία των εξετάσεων. Δυστυχώς, αν σκοπεύεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου, προετοιμάσου γιατί θα έρθεις αντιμέτωπος με παρόμοιες καταστάσεις ξανά και ξανά. Νιώθεις αγχωμένος λόγω των εξετάσεων; Αν θέλεις να επιτύχεις, κράτα κατά νου κάποιες συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις από τις εξετάσεις και μάλιστα να μάθεις και κάτι από τα μαθήματα σου.

Κάνε ερωτήσεις. Κύριο μέλημα του καθηγητή/τριας σου είναι πιθανότατα να σε βοηθήσει να περάσεις τις εξετάσεις σου και να καταλάβεις ό,τι δεν κατάφερες να καταλάβεις στις παραδόσεις. Επιπλέον, μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις στο επόμενο στάδιο της ζωής σου και να γίνεις ανεξάρτητος. Επομένως, μην διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις ή να ζητήσεις συμβουλές. Μπορεί να τύχει, επίσης, ο καθηγητής/τρια σου να είναι πολύ απασχολημένος και εσύ να νιώθεις αβοήθητος, αλλά θυμήσου ότι έχουν υπό την επίβλεψη τους και πολλούς άλλους φοιτητές και ότι δεν είσαι ο μόνος με ερωτήσεις. Εκμεταλεύσου τη βοήθεια που μπορεί να σου δώσει και δεν θα το μετανιώσεις.

Μάθε πως λειτουργεί το σύστημα βαθμολόγησης. Πριν ξεκινήσει η εξέταση σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει πως είναι κατανεμημένοι οι βαθμοί. Με αυτόν τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να ξέρεις από που μπορείς να κερδίσεις επιπλέον πόντους και να ασχολήθεις με τα σχετικά θέματα. Παρομοίως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως είναι κατανεμημένοι οι βαθμοί κατά τη διάρκεια όλης της ακαδημαικής χρονιάς. Παραδείγματος χάριν, αν οι τελικές σου εξετάσεις καλύπτουν βαθμολογίκα περισσότερο από το 50% της ακαδημαικής σου χρονιάς, θα πρεπεί να δουλέψεις σκληρά και να πετύχεις. Σε μια αντίθετη περίπτωση, αν οι τελικές σου εξετάσεις μετρούν για λιγότερο από το 50% και αποτύχεις να πάρεις καλούς βαθμούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μην περιμένεις να σωθείς την τελευταία στιγμή. Το να γνωρίζεις πως προκύπτουν οι βαθμοί σου, σου επιτρέπει να κατανέμεις ανάλογα και τις προσπάθειες σου.

Οργάνωσε την επανάληψη σου. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο αλλά η οργάνωση της επανάληψης μπορεί να είναι πιο απαιτητική απ’ ότι περιμένεις. Πάρε το χρόνο σου, μην καταπιαστείς με όλα σου τα μαθήματα σε μια μέρα, δεν θα μάθεις τίποτα. Καθένας μπορεί να ακολουθεί διαφορετικές μεθόδους στην επανάληψη του: κάποιοι προτιμούν να συγκεντρώνουν όλη την ύλη για την επανάληψη τους. Κάποιοι προτιμούν να κάνουν επανάληψη μόνο σε ένα μάθημα πριν προχωρήσουν στο επόμενο, και άλλοι προτιμούν να εναλλάσσουν την επανάληψη μεταξύ των μαθημάτων. Κάνε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της επανάληψης, θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις μνημονικές σου ικανότητες. Μην κάνεις επανάληψη τελευταία στιγμή, δεν θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάτι καλύτερα, μάλιστα θα σε κουράσει ακόμα περισσότερο και θα σε “ρίξει” πριν την μεγάλη μέρα.

Χρησιμοποίησε βοηθήματα για τη μνήμη. Μπορείς να βοηθηθείς, κατά την επανάληψη σου, χρησιμοποιώντας κάποια ενισχυτικά για τη μνήμη. Ένα εκ των πιο βασικών παραδειγμάτων είναι η αποστήθιση, μπορείς να αποστηθίσεις αυτά που χρειάζεται να θυμάσαι ή ακόμα και ολόκληρα πλάνα για εκθέσεις που μπορεί να έχεις να γράψεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το πρώτο γράμμα από το κάθετι που θέλεις να θυμάσαι και να φτιάξεις μια πρόταση που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τα γράμματα.

Εξέτασε ξανά τα αδύναμα σημεία σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία. Ωστόσο, πάντα να δίνεις προτεραιότητα στις αδυναμίες σου. Στόχευσε σε μια γενική επανάληψη αλλά αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που δεν έχεις καταλάβει καλά ή τα ξέρεις λιγότερο. Το θέμα είναι ότι προτιμούμε να κάνουμε εύκολα πράγματα, και έχουμε την τάση, όταν κάνουμε επανάληψη, να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα που ήδη γνωρίζουμε. Ακόμα και αν ξέρεις 2 ή 3 μαθήματα απ’ έξω, ενδεχομένως να συναντήσεις κάποια δύσκολη ερώτηση για την οποία δεν έισαι προετοιμασμένος. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, θα χάσεις πόντους και θα αποτύχεις στην εξέταση, εξαιτίας μόνο μιας ερώτησης.

Φυσικά και θέλεις να περάσεις τις εξετάσεις σου. Αλλά μην ξεχνάς ότι προσπαθείς, επίσης, να μάθεις και να καταλάβεις κάποια πράγματα και να πάρεις μια καλή μόρφωση. Δεν κάνεις αγγαρεία, είναι η ευκαιρία σου να βελτιώσεις τις γνώσεις σου και να πάρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι. Μεγιστοποίησε τις πιθανότητες να πετύχεις στις εξετάσεις σου, εξάσκησε τον εαυτό σου, σήκω νωρίς και πιές πολύ καφέ! Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην είσαι ηττοπαθής, σκέψου πάντα θετικά. Το μόνο που μένει από τη μεριά μου είναι να σου ευχηθώ καλή τύχη!

Μόρφωση, αδυναμία, μνήμη, επανάληψη, βαθμοί, στόχος, φοιτητής, γνώση, ανεξάρτητος, εξετάσεις

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>