INTERNSHIP UK

Read how you can change your life

Πως να βρείς τον επαγγελματικό σου δρόμο

Pauline Le Guilloux

Για ποιά δουλειά είμαι φτιαγμένος; Πιθανότατα θα αναρωτίεσαι για όλη σου τη ζωή. Είσαι ακόμα σπουδαστής ή είσαι απόφοιτος και ψάχνεις για πρακτική άσκηση ή δουλειά αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις την καριέρα σου και ποιά εταιρία θα σου ταίριαζε;

Δες παρακάτω πως μπορείς να βρείς την απάντηση ή έστω να την προσεγγίσεις.

1. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που δεν σου αρέσουν

Επέλεξε πράγματα που εξιτάρουν την περιέργεια σου αντί για αυτά που σε ενοχλούν. Μπορείς, για παράδειγμα, να φτιάξεις μια λίστα με τις επιχειρήσεις, αποστολές ή κλάδους που δεν σου αρέσουν. Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να συγκεντρώνουμε όλα εκείνα που δεν μας αρέσουν.

2. Θέσε στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις

Είσαι έτοιμος να σπουδάσεις για πέντε χρόνια; Προτιμάς να εναλλάσσεις το χρονικό διάστημα της εργασίας και των σπουδών ή προτιμάς τον παραδοσιακό τρόπο; Βιάζεσαι να μπείς στο επαγγελματικό παιχνίδι ή όχι;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες και τις ικανότητες σου προκειμένου να επιλέξεις την εκπαιδευτική πορεία που σου ταιριάζει καλύτερα.

3. Πείραμμα

Δεν θα μάθεις ποτέ αν ενα ρούχο σου πάει αν δεν το δοκιμάσεις! Το ίδιο ισχύει με τα επαγγέλματα ή τα χόμπι. Πρέπει να δοκιμάσεις πολλές δουλειές πριν να είσαι πραγματικά σε θέση να γνωριζείς αυτή που προτιμάς.

Είναι επίσης σημαντικό να ξέρεις σε ποιούς κλάδους υπάρχει ζήτηση και σε ποιούς ύφεση. Κάνε έρευνα σε μηχανές επαγγελματικής αναζήτησης χρημιποιώντας το όνομα του εν λόγω προγαμματός ή της θέσης που σε ενδιαφέρει, τα χαρακτήριστικά και τις οικονομικές απολαβές που προσφέρει. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μια αντικειμενική άποψη αναφορικά με την αγορά χωρίς να ρισκάρεις τίποτα.

4. Προχώρα μπροστά

Πολλές φορές η ζωή δεν προχωρά βάσει σχεδίου. Επομένως, μην πανικοβληθείς αν εγκαταλείψεις το δρόμο που διάλεξες. Ακόμα και αν οι σπουδές σου σχετίζονται με τα οικονομικά και αποφασίσεις να κάνεις στροφή προς την κινηματογραφική βιομηχανία, προσπάθησε το.

5. Μην ζείς το όνειρο κάποιου άλλου

Οι γόνεις σου πάντα ήθελαν να γίνεις το “Α”. Ο καθηγητής σου σε ήθελε, το “Β”. Οι φίλοι σου σε βλεπουν ως “Γ”. Μην προσπαθήσεις να τους κάνεις όλους ευτυχισμένους γιατί θα χάσεις το μυαλό σου. Επέλεξε το δικό σου δρόμο, και αν είναι να αποτύχεις, είναι προτιμότερο να αποτύχεις από κάποια δική σου επιλογή, παρά κάποιου άλλου.

Το να βρεις τον επαγγελματικό σου δρόμο σημαίνει ότι εντόπισες εκείνη τη δουλειά που σημαίνει τα περισσότερα για σένα. Με άλλα λόγια εξασκείς αυτό που αγαπάς και σου δίνει χαρά.

6. Ανακάτεψε δεξιότητες και ενδιαφέροντα

Αντί να εκμεταλευτετείς μόνο μια δεξιότητα σου, βρες μια δραστηριότητα που να συνδυάζει αρκετά πράγματα στα οποία είσαι καλός. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να βρεις τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό είναι να βάλεις στο ίδιο παιχνίδι δεξιότητες και ενδιαφέροντα.

Με αυτό ως δεδομένο, θέσε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

– Ποιό παιχνίδι ή δραστηριότητα θα μπορούσε να σε κρατήσει απασχολημένο για ώρες;

– Ποιά είναι τα χόμπι σου αυτή την περίοδο;

– Για τι θα μπορούσες να συζητάς για ώρες χωρίς να βαριέσαι;

– Αν κέρδιζες κάποια στιγμή το λαχείο, πως θα περνούσες τις μέρες σου;

Έπειτα δώσε βάση στα σημεία που επαναλαμβάνεις στις απαντήσεις σου. Είναι αυτά, στα οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή γιατί κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκεται η απάντηση που ψάχνεις.

7. Να έχεις περιέργεια

Εχε ανοιχτό μυαλό. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού. Κάποιες φορές μπορεί να εντοπίσεις την κλίση σου σε κάτι, κατά τύχη.

Ολοκληρώνοντας, σκέψου αυτή τη φράση από τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ: Το επαγγελματικό όνειρο που δεν εκπληρώθηκε ποτέ, ρουφάει το χρώμα από όλη την ύπάρξη του ανθρώπου.”

Λέξεις-κλειδιά: παιχνίδι, λαχείο, οικονομικά, δουλειά, ρούχο, πρακτική, χόμπι, ικανότητες, μισθός, Μπαλζάκ.

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>