INTERNSHIP UK

Read how you can change your life

ΒΣ:10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Pauline Le Guilloux

Θέλεις να κάνεις αίτηση για δουλειά ή για πρακτική άσκηση και έχεις κολλήσει στο ΒΣ;

Εδώ θα βρείς κάποιες συμβουλές για το τι να αποφύγεις όταν φτιάχνεις το βιογραφικό σου σημείωμα.

1.Μακρυγορία

Για τους νεαρούς απόφοιτους και σπουδαστές, το ΒΣ δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο. Πρέπει να επιλέξεις τις σωστές πληροφορίες, έτσι ώστε να παρουσιάσεις μια ακριβής εικόνα της πορείας σου, ενδεικτική των επαγγελματικών σου στόχων, χωρίς βέβαια να πλατιάσεις. Είναι απαραίτητο να είσαι συνοπτικός.

2. Τίτλος “Βιογραφικό Σημείωμα”

Όλοι γνωρίζουν τι είναι το ΒΣ ! Στη θέση του “Βιογραφικό Σημείωμα” δοκίμασε έναν πιο συγκεκριμένο τίτλο ο οποίος να δίνει πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική πορεία ή κάποια εργασία σου. Για παράδειγμα, μπορείς να γράψεις “Διευθυντής Πωλήσεων / τριετής εμπειρία στην εργασιακή κατάρτιση” ή “ Μηχανικός Συστημάτων / ειδίκευση Αεροναυπηγική”. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρείς κάτι που να συνάδει με την αίτηση την οποία κάνεις, κάθε φορά.

3. Ανακρίβειες στις ημερομηνίες

Οι ανακρίβειες στις ημερομηνίες θα δημιουργήσει αμφιβολίες προς το προσωπό σου. Προκειμένου να μην δημιουργήσεις κλίμα δυσπιστίας, μπορείς, απλά, να δείξεις το μήνα και τη χρονολογία της έναρξης και λήξης κάθε δραστηριότητας στην οποία έλαβες μέρος.

4. Ανακρίβειες αναφορικά με τις γλωσσικές σου δεξιότητες

“Γραπτές, προφορικές και δεξιότητες ανάγνωσης”, “κανονικά / απλά Αγγλικά”. Πίσω από αυτές τις λέξεις ο καθένας μπορεί να φανταστεί διαφορετικό επίπεδο γλώσσας. Οι νεαροί απόφοιτοι θα πρέπει να αποδεικνύουν το επίπεδο των γλωσσικών τους δεξιοτήτων μέσα από τα αποτελέσματα τους σε αναγνωρισμένα πτυχία όπως το TOEIC και το TOEFL, ή μέσα από περιόδους παραμονής τους στο εξωτερικό, είτε στα πλαίσια των σπουδών τους είτε κάποιας πρακτικής άσκησης.

5. Κοινότυπες περιγραφές

Η πρακτική άσκηση σε κάποιο τμήμα πωλήσεων δεν διαφέρει πολύ από κάποιο άλλο αντίστοιχο τμήμα. Μόνο πραγματικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες τραβούν την προσοχή του εργοδότη. Για παράδειγμα, δώσε το όνομα και την περιγραφή του προιόντος, μίλησε για τον προυπολογισμό, το είδος της πελατείας, και τα υπολογιστικά εργαλεία που χρησιμοποίησες κτλ. Είναι σημαντικό να παρουσιάσεις υπολογίσιμα αποτελέσματα.

6. Παράλειψη αναφοράς της θερινής εργασιακής απασχόλησης

Η απασχόληση κάτα τους θερινούς μήνες, είτε στα πλαίσια σπουδών είτε όχι, εκτιμώνται πάντα από τους υπεύθυνους οι οποίοι το εκλαμβάνουν ως ένδειξη δέσμευσης και δυναμικής.

7. Βιογραφικό δεξιοτήτων

Η θεματική παρουσίαση της επαγγελματικής πορείας κάποιου σε κλίμακα δεξιοτήτων, δεν είναι τόσο καλή ιδέα. Αυτή η μορφή βιογραφικού δεν προτιμάται από τους υπεύθυνους καθώς δεν δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα των δεξιοτήτων του υποψηφίου σε συνάρτηση με το υπόλοιπο περικέιμενο. Με λίγα λόγια, δεν συστήνεται στους σπουδαστές.

8. Γραμματικά λάθη

Δεν υπαρχεί τίποτα πιο αποθαρρυντικό για έναν εργοδότη από ένα ΒΣ γεμάτο ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Χρησιμοποίησε τον ορθογράφο στον υπολογιστή σου και μην ξεχάσεις να ζητήσεις από κάποιον να ελέγξει το ΒΣ για διορθώσεις, πριν το στείλεις. Μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα χρήσιμη.

9. Ψέματα

Θυμήσου ότι το ΒΣ πρέπει να είναι μια ειλικρινής αντανάκλαση του εαυτού σου. Το να πείς ψέματα σε ότι αφορά την εμπειρία ή τα προσόντα σου, δεν θα σε βοηθήσει, καθώς διακινδυνεύεις να αποκαλυφθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επομένως, έχε αυτοπεποίθηση! Οι ικανότητες και το ταλέντο σου είναι αρκετά για να πάρεις τη δουλειά.

10. Αποστολή του ΒΣ σε λάθος εταιρία

Κάθε ΒΣ πρέπει να είναι διαφορετικό. Αν στέλνεις αρκετά βιογραφικά την ίδια χρονική περίοδο, πρόσεξε να αποσταλεί το κάθενα στο σωστό μέρος. Αν το ΒΣ δεν ανταποκρίνεται στην αγγελία της εταιρίας κάθε φορά, αυτό ενδέχεται να μειώσει τις πιθανότητες επιλογής σου.

Θυμήσου ότι το ΒΣ είναι ο καθρεύτης του εαυτού σου. Δώσε βάση στην τελική μορφή του ΒΣ.

Και μην ξεχνάς να είσαι περήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύματα σου, όποια και να είναι αυτά.

Λέξεις-κλειδιά: ΒΣ, Βιογραφικό Σημείωμα, TOEIC, TOEFL, πρακτική άσκηση, θερινή απασχόληση, Γραμματική, ορθογράφος, συνέντευξη

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>